klantverhaal

landgoed de salentein

het verhaal van landgoed de salentein


'Argentinië op de Veluwe'. Zo wordt Landgoed de Salentein ook wel genoemd. In Bodega Portillo by Salentein en Restaurant De Salentein geniet je van de Zuid-Amerikaanse keuken. Van vooral kwalitatief rundvlees van VSS Meat, met een krachtige wijn erbij.


'een betere vleesleverancier dan vss meat is er op dit moment niet. ik merkte aan alles, dit is een goeie club. Gewone mensen die snappen dat ik alleen het allerbeste vlees wil'


Rik jansma • chef kok • landgoed de salentein

Verknocht aan ArgentiniëInterne link

Het is een mooi verhaal. Tijdens een wereldreis dertig jaar geleden raakte meneer Mijndert Pon verknocht aan Argentinië. Hij kocht er zelfs een landgoed en plantte druiven om wijn van te maken. Inmiddels zijn de Salentein-wijnen wereldberoemd. En produceren ze daar in Zuid-Amerika ook vlees van eigen runderen, granen, maïs, soja en fruit. Twaalfduizend kilometer verderop komt alles samen, op Landgoed de Salentein in Nijkerk.

Alleen de allerbeste kwaliteit

In Bodega Portillo kun je genieten van de toegankelijke Zuid-Amerikaanse keuken met open gril. In Restaurant de Salentein draait het juist om fine dining. 'Om meer verfijnde Zuid-Amerikaanse smaken met een Franse kwinkslag', legt chef-kok Rik Jansma uit. 'We serveren bijvoorbeeld crème brûlée. Dat is klassiek Frans, maar met sorbetijs van mandarijn en tamarillo krijgt het een Zuid-Amerikaanse touch.' Rik was voorheen eigenaar van sterrenrestaurant Basiliek in Harderwijk. Sinds 2023 is hij executieve chef van Landgoed de Salentein. 'Toen ik kwam deden we geen zaken met VSS Meat. Ik kende ze niet eens. Dacht ik. Tot ik ontdekte dat mijn vaste leverancier bij de Basiliek veel bij VSS afnam. Zo kwamen we eens om de hoek kijken. Ik merkte aan alles: dit is goeie club. Gewone mensen die snappen dat ik alleen het allerbeste vlees wil. En: geen gelul, daar houd ik van.

Echt Uruguayaans en Argentijns vleesNu rijden we dagelijks naar Nijkerk. Ja, elke dag. Want Riks keukenbrigade kookt alleen vers. Als hij 's avonds vlees bestelt, staat het 's ochtends in de koelkast. 'Ik denk dat ik wel 200, 300 kilo vlees in de week van VSS krijg', rekent Rik. 'Vooral entrecôte, picanha, ossenhaas, rib-eye, zwezerik. Echt Uruguayaans en Argentijns vlees. Van onze eigen koeien waar het kan. Ook dat regelt VSS voor ons: zij hebben de importrechten en schuiven het vlees door naar ons.' Rik bestelt ook af en toe gevogelte. En lam in het seizoen. Alles 'vuil'. Zijn brigade maakt alles zelf schoon en portioneert het. 'Dat is een stukje ambacht. Ook bij de visboer bestellen we hele vissen. Zo kan ik de kwaliteit waarborgen.'


24/7 vlees bestellenInterne link

​​​​​​​Je merkt: alles draait om kwaliteit op Landgoed de Salentein. Net als bij VSS. 'Prijs is niet altijd relatief', legt Rik uit. 'Het gaat uiteindelijk om de kwaliteit. En om vertrouwen. We doen veel, we zijn een grote speler. Een leverancier moet daar wel in mee kunnen. Ik denk groot. VSS ook. Ze hebben een grote voorraad, ik kan 24/7 bestellen wat ik wil. Die vrijheid zoek ik als chef. En als ze een keer iets niet kunnen leveren, dan wordt ik gebeld. De communicatie is heel goed, heel sterk. Een betere vleesleverancier dan VSS Meat is er op dit moment niet.

Wil jij ook (h)eerlijk vlees voor je klanten?

​​​​​​​


Altijd op
zoek naar perfectie
in smaak